Home 4. O lume diferită

4. O lume diferită

[tdc_zone type=”tdc_content”][vc_row][vc_column][td_block_text_with_title]

  1. Home
  2. /
  3. 4. O lume diferită

[/td_block_text_with_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][td_block_text_with_title]

O lume diferită

[/td_block_text_with_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][td_block_text_with_title]

Societatea în care trăim nu va mai fi una în care munca este o precondiție pentru a trăi, ci o bonificație pentru a trăi mai bine. Ceea ce contează în prezent este capacitatea de inovare și de adopție a noului. Roboții industriali și inteligența artificială preiau în ritm accelerat activitățile repetitive și pe cele bazate pe reguli și asta va duce în timpul vieții noastre la o reașezare a raportului de putere între diferitele națiuni ale lumii cu implicații profunde în viața fiecăruia dintre noi. În această privință liderii majori sunt Statele Unite, China, Israel și Japonia, urmați de India, Marea Britanie, Germania Rusia și Olanda. Dacă privim către Israel, o țară eminamente agricolă acum 30 de ani și o țară creatoare de știință și tehnologie azi, înțelegem că trăim vremuri în care, cu un efort național consistent ne putem rupe din spațiul extrem de riscant pentru o națiune în care suntem azi și găsi acele atuuri care să ne permită să avem o traiectorie care să asigure supraviețuirea și dezvoltarea ADN-ului nostru cultural. Beneficiile la nivel național și individual ale unei asemenea abordări sunt evidente.

Cu un deceniu în urmă lumea trecea de la Epoca IT la Era Digitală. Ca orice domeniu al activității umane, domeniul IT a crescut și a trecut în sfera consumului de masă începând cu anii 80 ai secolului trecut. Astăzi domeniul IT a devenit un domeniu de infrastructură, dar știința pe care a crescut și un uriaș corp de cunoștințe tehnologice au fundamentat cele șase domenii care reprezintă motoarele noii ere, Era Digitală. Unele dintre aceste acestea s-a dezvoltat mai lent, așa cum este cazul fabricației aditive domeniu care a crescut începând cu anii 90, altele s-au reinventat, așa cum este cazul roboticii industriale, iar altele au cunoscut o dezvoltare spectaculoasă într-unul sau două decenii de existență. Era în care se află lumea azi este caracterizată de șase direcții de dezvoltare, toate desprinse din matematică, informatică și una sau mai multe științe naturale.

[/td_block_text_with_title][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][td_block_3 category_id=”1370″ limit=”6″ sort=”alphabetical_order” tag_slug=”O lume diferită”][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][td_block_text_with_title]

Întreaga istorie a omului este istoria descoperirilor științifice și a tehnologiilor sale. Ele au permis unora dintre societățile umane să se desprindă de altele și să joace un anumit rol în istoria speciei de cele mai multe ori în beneficiul membrilor săi. În lumea de azi lucrul acesta devine o condiție a supraviețuirii și perpetuării ADN-ului cultural. Cu cât avansăm în timp, modelul social al Primei Revoluții Agrare apărut cu 10-12.000 de ani în urmă va fi abandonat și înlocuit de altul. Tranziția a început de 20 de ani încoace și ea se face din ce în ce mai repede.

Din punct de vedere politic suntem în cea mai bună situație în care am fost vreodată în istorie. Aparținem unei alianțe economice majore (Uniunea Europeană) și unei alianțe de securitate extrem de puternică (NATO). Dar nu este suficient pentru a ne putea asigura prosperitatea. Lucrul acesta m-a determinat să vin cu un nou proiect. După cel cu care am adresat industria de IT și comunicații începând cu 1999 și care de ani buni s-a dovedit un proiect bun. Cu aceeași încredere că voi reuși ce am reușit atunci, încep acum acest al doilea proiect major.

În secțiunea următoare voi încerca un răspuns la întrebarea simplă: “De ce?” După care voi schița un proiect menit să răspundă întrebării: “Cum?”.

[/td_block_text_with_title][/vc_column][/vc_row][/tdc_zone]

Whatsapp